omhoogBeperking hypotheekrenteaftrek is reeds begonnen!

Een actuele discussie in de politiek is de beperking van de hypotheekrenteaftrek. Maar eigenlijk is de beperking van de hypotheekrenteaftrek reeds begonnen. Dus in plaats van naar de actuele hypotheekrente te kijken bij aanschaf van een nieuwe woning, kunt u zich beter verdiepen in de fiscale consequenties.
Ter beperking van ongelimteerde renteaftrek, heeft de wetgever met ingang van 2004 de bijleenregeling ingevoerd m.a.w. de regeling die de aftrek van uw hypotheekrente kan beperken wanneer u een eigen woning verkoopt en met een gedeelte van dat geld een nieuwe woning aanschaft.

 

Bijleenregeling in de praktijk

In de eerste plaats moet u reeds in het bezit zijn van een eigen woning. Deze regeling geldt dus nooit voor starters, die op zoek zijn naar hun eerste huis.
Ten tweede dient er sprake te zijn van de verkoop van uw woning. Bij verkoop van een eigen woning krijgt u altijd te maken met de bijleenregeling. Of dit gevolgen heeft voor uw sitatie, hangt af van wat u vervolgens met de verkoopopbrengst van uw huis doet.

 

Hoe werkt de bijleenregeling

Ter illustratie gebruiken we een simpel voorbeeld. In de werkelijkheid zijn er iets meer factoren waarmee u rekening moeten houden (bijvoorbeeld kosten verkoop en kosten aankoop woning), maar dat laten we nu even buiten beschouwing. We willen namelijk dat u het snapt en geen rekenles geven.
U bent in het bezit van een woning, die u ooit voor € 100.000 heeft gekocht. Aangezien de actuele hypotheekrente nu laag is, besluit u de woning te verkopen voor € 300.000. Dat is mooi meegenomen want uw huis heeft, zoals u ziet, een flinke overwaarde van wel € 200.000.

 

Eigen woningreserve en de bijleenregeling

In fiscale zin is uw overwaarde nu uw eigen woningreserve geworden (nogmaals even afgezien van kosten, welke de berekening compliceren). Wanneer u besluit binnen vijf jaar een nieuwe woning te kopen heeft dit gevolgen voor u. En laten we eerlijk zijn, u verkoopt toch geen woning als u reeds geen nieuw huis op het oog hebt? De koopprijs van de nieuwe woning is, stel € 500.000.
Toen u toch even naar de bank moest, heeft u uw hypotheekadviseur laten uitrekenen dat u gezien uw gestegen inkomen, het gehele bedrag van € 500.000 aan hypotheek kunt krijgen. En dat zonder eigen geld. Mooi denkt u een hogere hypotheek en op de bankrekening de verkoopopbrengst van uw oude huis van € 300.000. De rente over de gehele hypotheek van € 500.000 wilt u gaan aftrekken in de aangifte. Van de € 300.000 heeft u wat aex aandelen, een auto en een paard gekocht.
Nu krijgt u te maken met beperking van hypotheekrenteaftrek. Waarom? De wetgever wilt dat u uw volledige verkoopopbrengst gebruikt voor uw nieuwe woning. Doet u dit niet dan moet u de eigen woningreserve in mindering brengen op de nieuwe hypotheek. In dit geval moet u de reserve van € 200.000 fiscaal in mindering brengen op uw nieuwe hypotheek van € 500.000. Blijft over dat de hypotheekrente maximaal over € 300.000 mag worden afgetrokken (precies de waarde van uw oude huis inclusief overwaarde).
Alleen in bovenstaande situatie is de bijleenregeling nadelig en beperkt zij de aftrek. Dus wacht u vijf jaar met het kopen van een andere woning dan gaat de regeling niet meer op, evenals in het geval uw huis geen overwaarde heeft bij verkoop(kent u iemand, ik niet). Ook wanneer u een lagere hypotheek neemt dan uw verkoopprijs, is er niets aan de hand.
Wanneer u bovenstaande heeft gelezen, kunt u met een gerust hart weer verder met het bestuderen van actuele hypotheektarieven in de krant en op internet.

 

Administratiekantoor MN-Administraties

De wetgever neemt nu al stap voor stap maatregelen om de aftrek van hypotheekrente te beperken, de eerste is de invoering van de bijleenregeling. Wilt u meer weten of een exacte berekening voor in uw aangifte inkomstenbelasting? Neem dan nog vandaag contact met ons op. Eén ding is zeker; ons administratiekantoor is u graag van dienst!