omhoogBijverdiensten via internet

Kopen via internet is een ingeburgerd begrip. Dat is ook de reden dat steeds meer mensen een handeltje via internet opzetten of reeds zijn begonnen. Ook de belastingdienst is deze ontwikkeling niet ontgaan en zet inmiddels speciaal ontwikkelde software in, om bijverdiensten via internet op te sporen. Eenmaal door de software geselecteerd, hoeft de fiscus alleen maar de contactgegevens van deze persoon te vergelijken met de belastingaangifte om te zien of bijverdiensten via internet wel worden aangegeven.

Wanneer belastingplichtig?

U kunt op uw vingers narekenen dat u uw bijverdiensten via internet dient op te geven in de belastingaangifte als:

Indien één of meerdere van bovenstaande punten op u van toepassing is, dan dient u deze bijverdiensten dus aan te geven op uw belastingaangifte. Als u dit niet doet en de belastingdienst stelt ooit vast dat er wel bijverdiensten waren, dan kunt u gaan bewijzen dat de bijverdiensten lager waren dan de belastingdienst gaat schatten voor u. Daar wordt u in ieder geval nooit beter van en u riskeert ook nog een boete in het ergste geval.

 

Resultaat uit overige werkzaamheden

Indien u niet fulltime bezig bent met het verkopen via internet, kunt u uw bijverdiensten vaak niet opgeven als 'winst uit onderneming' met als gevolg dat u dus ook geen zelfstandigenaftrek in mindering op uw bijverdiensten mag brengen.
De inkomsten dienen onder aftrek van de gemaakte kosten te worden opgegeven als resultaat uit overige werkzaamheden. Over dit saldo bent u het voor u normale inkomstenbelastingtarief verschuldigd.

Omdat u zowel uw inkomsten als kosten goed onderbouwd wilt hebben, dient u een (beperkte) administratie bij te houden. Mogelijk bent u ook verplicht omzetbelasting in rekening te brengen aan uw cliënten, uiteraard kunnen wij u in een vrijblijvend gesprek hier alles over vertellen.