omhoogBoekhouding van begin tot eind

De boekhouding bestaat uit verschillende fasen. Hierna lopen wij de fasen van de boekhouding met u door. Meent u één van deze onderdelen van de boekhouding te willen uitbesteden, dan is ons administratiekantoor natuurlijk de uitgelezen mogelijkheid.

 

Boekhouding opzetten

Als u begint met een boekhoudpakket, dan zal u merken dat er bij de boekhouding een standaard grootboekrekeningschema zit. Ook wordt u geconfronteerd met journalen, kasboeken en andere technische termen.

Iedere boekhouding heeft posten als "kantoorkosten" en "telefoonkosten". Erg eenvoudig, maar er valt veel meer informatie uit de administratie te halen. Hiervoor is het wel nodig om bij het opzetten van de boekhouding eens goed na te denken over de inrichting van uw journaal- en grootboekposten. Voordat u ook maar één euro boekt, past u de omschrijvingen aan en deelt deze in overzichtelijke subgroepen in. Ebo heeft deze mogelijkheid bij uitstek en bovendien zeer overzichtelijk.

Het splitsen van uw omzet in "verkoop particulier", "verkoop ondernemers " en "doorberekende verzendkosten" geeft u een veel beter inzicht in wat er gebeurt in uw onderneming dan alles gewoon maar te boeken op één rekening "omzet".

 

Informatiebehoefte bepalen

Door uw manier van werken eerst goed in te delen en te specificeren, rangschikt u de financiële informatie zodanig dat u de informatie krijgt die u echt wilt weten. Wilt u veel inzicht in uw kosten, maak dan duidelijke en veel gespecificeerde kostenrekeningen aan in uw boekhouding. Heeft u geen interesse in de kosten, laat het uitsplitsen dan achterwege in uw boekhouding.

 

Resultaat van vooraf nadenken

Het resultaat van de voorgaande handelingen en opzet van uw administratie is een boekhouding, die op uw onderneming is toegesneden en zit als een maatpak. Niet ieder bedrijf kan uw rekeningschema gebruiken. Prima u bent geslaagd. In plaats dat u de slaaf bent van een vast rekeningenschema, door de fabrikant bedacht, heeft u nu een managementtool in handen. Zo kunt u die informatie snel vinden, die u zoekt. Ontwikkelingen signaleren en beslissingen nemen.

 

Boekhouding bijhouden

Met een prachtig rekeningenschema bent u er nog niet, de boekhouding boekt zichzelf namelijk niet. U kunt het best de boekhouding regelmatig bijwerken. Anders heeft u nog niet die informatie wanneer u die wilt. Veel ondernemers boeken hun administratie na afloop van het boekjaar. Een gemiste kans en misschien nog wel erger. Eigenlijk heeft u het afgelopen jaar een financiële koers gevolgd, die niet is gewijzigd en dat heeft u nu, soms zelfs te laat, in de problemen heeft gebracht.

Het regelmatig bijhouden van de boekhouding heeft nog een voordeel. U bent echt niet de enige wanneer u zegt dat het invoeren van de boekingen geen boeiend, maar wel tijdverslindend werk, is. In plaats van uit te stellen en er steeds meer er tegenop te gaan zien, kunt u beter regelmatig kleine beetjes doen. U maakt dan van het voeren van de boekhouding geen veldslag, die u meer kost dan oplevert.

 

Boekhouding afsluiten

Na het boekjaar wilt u graag de boekhouding afsluiten. Wanneer u een boekhouding afsluit voor een boekjaar, dan kunt u in dat boekjaar niet meer boeken. Zorg er dus altijd voor dat de administratie aansluit met uw jaarrekening en belastingaangiften. Zo heeft u later moeiteloos de specificaties bij de hand wanneer daar om gevraagd wordt. Veel ondernemingen laten voor het afsluiten van de boekhouding hun boekingen controleren door een administratiekantoor of accountant, welke vervolgens ook de aangiften verzorgd.

 

Boekhouden samengevat

De boekhouding is niet zo stoffig als u de dynamische processen binnen uw onderneming vertaalt naar financiële informatie door middel van een op uw bedrijf toegespitste administratie. Hier zijn maar twee voorwaarden voor nodig: u moet er de zin van inzien en er zin in hebben. Ontbreekt één van deze voorwaarden, dan kunt u misschien eens nadenken over het volledig uitbesteden van (een deel van) uw boekhouding.