Wie zijn wij >
   Oprichter >
   Achtergronden >

Wat doen wij >
   Administraties MKB >

   Inkomstenbelasting >

   Omzetbelasting >

   Vennootschapsbelasting >

Voor wie zijn wij >
   Particulieren >
   Ondernemers >
   Starters >
   Artiesten >
   Verenigingen >

Alle bestingtarieven >

EBO-administratie >

Kosten >

Helpdesk >

MN-Invest >

© 2009 MN-administraties

Contactgegevens

 
Telefoon
   0181 67 11 66
         Mobiel
06 29 318 336
 
Postadres
Pianopad 13,
3208 DM Spijkenisse
E-mail

Algemene informatie: mn@mn-administraties.nl
Webbeheerder:          mn@mn-administraties.nl

 

Goed plannen en belasting besparen met de investeringsaftrek

U heeft het vast wel eens zien staan in uw fiscale winstberekening inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting: investeringsaftrek. Maar wist u ook dat u met een klein beetje planning geld kan besparen?

Wat is de investeringsaftrek?

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek zoals de investeringsaftrek officieel in de fiscale wetgeving genoemd wordt, valt onder de zogenaamde fiscale faciliteiten. Dit houdt in dat de wetgever een bepaald investeringsgedrag fiscaal wil stimuleren. In dit geval investeren op kleine schaal.

Afhankelijk van het bedrag dat u in een jaar investeert en waarin u investeert, kunt u een percentage van dit bedrag mogelijk als investeringsaftrek van de winst aftrekken. Zo komt u aan een lager belastbaar bedrag en betaalt u minder belasting. Dat is leuk en aardig zult u denken, maar ik investeer en die aftrek is daar toevallig het bijprodukt van. Of toch niet?

Opbouw van de percentages investeringsaftrek

Het is namelijk zo dat hoe meer u investeert, hoe lager het percentage wordt dat u als investeringsaftrek kunt claimen. Zie hiervoor de tabellen met de investeringsaftrek elders op deze site.

Hoe bespaar ik nu geld met de investeringsaftrek?

Door u bewust te zijn van de schalen en percentages kunt u plannen, dit kan aanzienlijk wat geld opleveren. MN-Administraties neemt standaard voor het einde van het boekjaar de reeds gedane investeringen en nog bestaande investeringsplannen met haar cliënten door. Dat dit zinvol is blijkt uit de volgende voorbeelden:

Voorbeeld plannen van investeringen

De heer Janssen heeft in jaar één een pc gekocht ter waarde van € 1.800, in januari van het daarop volgende jaar koopt hij een printer van € 465. Dit is heel jammer voor de heer Janssen, want nu heeft hij geen recht op investeringsaftrek in beide jaren, omdat hij niet boven het minimum van € 2.200 (2009) komt. Had hij een standaard eindejaarsgesprek met ons gehad, dan had hij de printer nog hetzelfde jaar aangeschaft. In dat geval had hij (25% van € 2.265) € 567 van zijn winst af kunnen trekken. Een gratis en voor niets extraatje door planning alleen!

Nog een voorbeeld van (het mislopen van) investeringsaftrek

De heer Simons koopt voor zijn klusbedrijf een bestelbusje van € 33.500. Tegen het eind van datzelfde jaar schaft hij ook een aggregaat aan van € 2.300.
De heer Simons krijgt vervolgens de aangifte inkomstenbelasting van haar boekhouder en stelt tevreden vast dat er een post investeringsaftrek van (€ 35.800 * 21%) € 7.518 van de winst is afgetrokken.
Hij denkt goed geholpen te zijn, maar een betere adviseur had hem aangeraden de aanschaf van het aggregaat pas het jaar daarna te doen. Dit had hem het eerste jaar (€ 33.500 * 25%) € 8.375 aan investeringsaftrek opgeleverd en het jaar daarna nog eens (€ 2.300 *25%) € 575.
Tezamen derhalve een aftrek van € 8.950 over twee jaar. Vergelijk dat maar eens met de € 1.432 lagere aftrek die zijn boekhouder had aangegeven. Toen zijn boekhouder had moeten meedenken, was hij er niet. Nu is het te laat en scheelt dit onnodig geld. Stap daarom vandaag nog over naar ons administratiekantoor. Onze werkwijze zal u zeker bevallen!

Wat telt niet mee als investering voor de investeringsaftrek?

Een aantal zaken telt niet mee als investering voor de investeringsaftrek, de belangrijkste zijn:

  • Investeringen kleiner dan € 450

  • Grond (inclusief ondergrond gebouwen)

  • Woonhuizen

  • Personenauto's

  • Vaartuigen ter representatie

  • Zaken die worden gekocht om hoofdzakelijk (>70%) te gaan verhuren

 

Vrijblijvende afspraak of prijsopgaaf

Wij hopen ook u als cliënt te mogen begroeten. Mocht u geïnteresseerd zijn in een vrijblijvende afspraak (uiteraard kosteloos) dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Eerst een prijsopgave ontvangen kan ook, zo weet u dat wij beloven ook waar is. Eén ding is zeker: wij zijn u graag van dienst!