omhoogPrivé gebruik auto in de belastingaangifte ondernemers

.....of een fietsEen regeling die de afgelopen jaren vele malen is veranderd, is het privé gebruik op auto's. Vanaf 2004 is de regeling als volgt:

Meer of minder dan 500 kilometer privé?

Eerst dient u te bepalen of u meer of minder dan 500 kilometer privé rijdt met een auto van de zaak. Zo ja dan valt u altijd onder de hoogste bijtelling voor privé gebruik.

 

Fictieve bijtelling cataloguswaarde

Voor het privé gebruik wordt vervolgens een fictieve bijtelling voor het privé-gebruik vastgesteld welke gelijk is aan 22% van de oorspronkelijke cataloguswaarde inclusief BTW en BPM.

Vanaf 2008 wordt de fiscale bjtelling voor privé gebruik verhoogd naar 25%. Er geldt echter een uitzondering voor milieuvriendelijke autos, zoals hybride type als de Citroen C1 en de Toyota Prius. Voor dergelijke auto's wordt vanaf 2008 de bijtelling verlaagdnaar 14%.

 

Minder dan 500 kilometer per jaar?

Alleen als u met een degelijke rittenadministratie kunt aantonen dat u minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt (woonwerk verkeer wordt tevens gezien als zakelijke kilometers), wordt de fictieve bijtelling op 0% gesteld. U hoeft dus geen rittenadministratie bij te houden als u van te voren weet dat u meer dan 500 kilometer privé rijdt.

 

Werkelijke kosten aantoonbaar lager?

Zijn de werkelijke totale kosten van de auto lager dan 22% van de cataloguswaarde (hier horen ook afschrijving op de auto en autoverzekering bij!), dan kunt u de werkelijke totale kosten als fictieve bijtelling rekenen. Er blijft dan per saldo geen aftrekmogelijkheid meer over aangezien de aftrek dan gelijk is aan de fictieve bijtelling.
Kortom, de bijtelling wordt gemaximeerd door de werkelijk kosten.

 

En dan nog de BTW

Omzetbelastingplichtige ondernemers dienen ook een BTW-correctie aan te geven over hun privé gebruik auto. Deze bedraagt 12% van de bijtelling. Standaard bedraagt deze bijtelling 22%.
Indien ook sprake is van woon-werkverkeer dient nu niet 22% maar 25% te worden gehanteerd voor het berekenen van de BTW. U krijgt dan een bijtelling in de inkomstenbelasting van 22% en een BTW correctie van 12% van 25% van de cataloguswaarde.
Woont u bij uw zaak dan is er geen sprake van woon-werkverkeer en kan gewoon 12% maal 22% gehanteerd worden.

 

Resumerend:

 

MN-Administraties

Lekker he, de steeds maar wijzigende en afwijkende regeltjes. Een ondernemer die de administratieve verplichtingen er zelf bij wil doen, moet vaak een complete studie maken van die regels en verplichtingen. U kunt natuurlijk ook gaan doen waar u goed in bent; ondernemen. De rest kunt u gerust aan ons overlaten. De tijd en frustratie die u zich daarmee bespaart wegen waarschijnlijk goed op tegen de kosten van ons administratiekantoor.