omhoogVoorlopige aanslag inkomstenbelasting

Bij veel particulieren en ondernemers ligt hij alweer in de brievenbus; de voorlopige aanslag inkomstenbelasting. U doet er goed aan deze te (laten) controleren. Een voorlopige aanslag is zoals het woord al zegt voorlopig. Dit houdt in dat bij het indienen van de aangifte inkomstenbelasting definitief wordt bepaald wat u verschuldigd bent, waarna de voorlopige aanslag hiermee verrekend wordt.

Voorlopige teruggave: altijd controleren!

Wanneer u eerst een voorlopige aanslag betaalt en later blijkt dat deze te hoog was, dan ontvangt u het teveel betaalde bedrag op de voorlopige aanslag weer terug. Vervelend maar niet echt een groot risico. De aantrekkelijke rente die de belastingdienst vergoedt is dan misschien nog een verzachtende omstandigheid.
Anders wordt het wanneer u onterecht een voorlopige teruggave ontvangt. U ontvangt zo'n teruggave meestal maandelijks en beseft niet echt goed waar dat geld blijft. Tot het moment komt dat u alles in één keer terug moet betalen, omdat de voorlopige aanslag niet correct was.

Automatisch opgelegde aanslagen

Bij het versturen van voorlopige aanslagen houdt de belastingdienst rekening met de definitieve aangifte van het voorgaande jaar. Dit gaat meestal goed als er niet zo veel in uw situatie veranderd. Verandert er wel iets in uw situatie, dan kunt er zeker van zijn dat uw voorlopige aanslag inkomstenbelasting niet meer correct is. Zodra u een wijziging heeft in uw persoonlijke situatie met financiële gevolgen dient u dus actie te ondernemen. Zonder ingrijpen lopen de teruggaven automatisch door en loopt het bedrag wat u mogelijk in één keer terug moet betalen alleen maar op.

Voorlopige aanslag herstellen

Wilt u uw voorlopige aanslag wijzigen dan kunt u hiervoor het programma van de belastingdienstsite downloaden. Niet alleen de gewijzigde posten dienen te worden ingevuld, maar ook alle andere posten in uw situatie. Zo heeft het invullen van een voorlopige aangifte veel overeenkomsten met de werkelijke aangifte inkomstenbelasting. Een idee waar niet veel mensen vrolijk van worden.
Uiteraard kunt u ook altijd een brief schrijven naar uw belastingkantoor, waarin u het aanslagnummer vermeldt en een duidelijke motivatie van hetgeen niet juist is aan de voorlopige aanslag.

In beide gevallen gaat er wel weer enige tijd overeen voordat de voorlopige aanslag is aangepast. U dient dus zo spoedig mogelijk actie te ondernemen, zeker wanneer het een substantiële teruggave is.